Gruppen med variert kulturell interesse drar til det populære hjemlandet til ABBA fra 29.8 til 1.9.24.
Selv om ingen har bekreftet seg som ABBA-fans, kan det hende noen avslører sin forkjærlighet for bandet under turen. Det er aldri for sent å avsløre en skjult lidenskap.
Vi skal bo på det sjarmerende Gustafsberg Badhotell och Vandrarhem i Uddevalla, et sted vi har besøkt flere ganger tidligere. Her vil vi tilbringe 3 netter og bruke det som utgangspunkt for dagsturer på begge sider av Vänern.
Vänern er Sveriges største innsjø, både når det gjelder flateinnhold (5 650 km²) og volum (153 km³). Vänern er den største innsjøen i EU og den tredje største innsjøen i Europa etter Ladoga og Onega. I hele verden er den nummer 26 i størrelse. Den ligger 44 meter over havet. Gjennomsnittlig dybde er 27 m, og største dybde 106 m.
Grimstad – Gustafsberg 420km
Motorveier har vi lite sans for, så ruta er planlagt for det meste utenom de store veiene.
Fergetur inkludert svele og kaffe er første stopp. Du gjetter kanskje at det er Horten – Moss? 5 poeng til deg for riktig svar.
Nedover mot Halden holder vi oss unna E6. Kaffestopp hos Big Twin er obligatorisk på den siden av Oslofjorden.
Første dag har vært langt bedre værmessig enn lovet på YR, høyeste temp var 28gr i Uddevalla. Nesten i varmeste laget.
Vi følger Den blå-grønne veien, eller på svensk Blågröna vägen, er et annet navn på veistrekningen mellom Halden i Østfold og Hällevadsholm i Munkedal, Sverige. En veistrekning som er utrolig flott på MC, kan anbefales.
Vel fremme i Gustafsberg er det rekesmørbrød på Konditori Snackan av størrelse king size som står på menyen.
https://no.wikipedia.org/wiki/Blå-grønne_veien
http://www.konditorisnackan.se
Gustafsberg - Läkö slott
I dag er det tid for å besøke et slott, og et par store MC-forhandlere langs med nye svingete veier.
Å våkne opp her i Gustafsbergs vakre omgivelser med kaffe og frokost, er en god start på dagen.
Første stopp i dag er hos Bike Trollhättan https://biketrollhattan.se
Her får de med Harley og Tyske interesser på kjøretøyfronten tilfredsstilt kjøpelysten. Neste stopp er MC-konsult i Lidkøping
Fortsatt er vi på svingete veier og nyter gode Svenske veier, vi stresser ikke, ingen ting som må rekkes. På Läkö slott må vi sjekke om de høybårne har holdt det i «skibbeli» stand.
Landskapet er padde flatt, men hvis du vil ha svingete veier er det bare å kjøre utenom hovedveiene, her er det et utall av småveier som slynger seg fint terrenget.
Läckö slott ligger på Kållandsö i Lidköpings kommune i Västergötland.
Slottet ligger på en odde i Ekens Skärgård i Vänern og er et minne fra Sveriges stormaktstid. Det tilhørte Skara-biskopene og ble i 1615 overlatt som fylke til De la Gardie-familien, men ble trukket tilbake i 1681 til kronen. Läckö ble senere blant annet gitt til Carl Gustaf Tessin i 1752 og i 1810 til Carl Johan Adlercreutz og ble senere leid ut, blant annet til Rudenschöld-familien. Slottet og kongsgården eies nå av staten gjennom Statens eiendomsverk og har siden 25. januar 1935 vært et statlig bygningsminne.
Slottet er åpent for besøkende, like nærheten er det marina for de sjøreisende og camping for de veifarende.
Området er naturskjønt og vel verdt et besøk.
https://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4ck%C3%B6_slott
https://www.vastsverige.com/lackokinnekulle/produkter/lacko-slott/
Gustafsberg - Sveriges villeste MC-vei
I dag har vi kjørt det som omtales som kanskje Sveriges villeste MC-vei?
Brudfjällsvägen slynger seg som en orm mellom Håverud og Högsbyn ikke så langt fra Mellerud. Og kan oppleves som en berg-og-dal-bane i Liseberg hvor det er mye opp og ned og sving sving sving. Og en veldig uoversiktlig vei du sent glemmer.
Se link fra Bikelifenorge/NMCU der Rene Holmen har filmet veistrekningen:
https://bikelifenorge.no/brudfjallsvagen-sverige-med-video/
Når vi ankommer Åmål er det tid for inntak av noe munngodt.
For min del forbindes Åmål først og fremst med filmen «Fucking Åmål» og den årlige Bluesfestivalen. Filmen har jeg ikke sett og ikke har jeg vært på bluesfestivalen.
Nå vurderes det sterkt å få med seg begge deler.
Åmål
Åmål er en by i Västra Götalands län, i landskapet Dalsland i Sverige. Den er administrasjonssenter for Åmål kommune. Åmål er Dalslands eneste by og ligger på begge sider av Åmålselven («Åmålsån») som renner gjennom byen og ut i Vänern.
Åmål fikk bystatus 1. april 1643 av dronning Kristinasformynderregjering. Byen ble anlagt blant annet for å ha et utgangspunkt for å regulere og kontrollere handelen, særlig tømmerhandelen med Norge, og stoppe smuglingen i området, uten at dette lyktes helt. Byens nærhet til grensen til Danmark-Norge gjorde den utsatt for angrep gjennom århundrene. Første gang var i 1645, da den ble nesten fullstendig ødelagt, og igjen i 1676 og 1679(«Duncan-Kriget»). Siste gang var i 1788 da den ble okkupert av norske tropper i en periode.
Den har blitt rammet av bybranner i 1777, 1809, 1846 og i 1901. Ved brannen i 1901 ble 1 000 mennesker husløse og ca. en tredjedel av byen ble ødelagt, særlig nord for Åmålån. Det som i dag er gamlebyen på den andre siden av elven, med byens torg Plantaget, klarte seg og består av trehusbebyggelse fra 1700-tallet. Som følge av den store brannen, bygget byen en ny brannstasjon i 1902, men denne ble revet på slutten av 1970-tallet. Etter brannen i 1901 ble byen bygget opp med bredere gater og større bygninger, hovedsakelig i jugendstil.
https://www.vastsverige.com/globalassets/amal/pdf/turistbroschyr_2024_webb.pdf/
https://no.wikipedia.org/wiki/
Dalslands kanal
På vår vei til den villeste veien stopper vi ved Dalslands kanal.
Dalslands kanal er en kanal i Sverige som gjør det mulig med båttrafikk mellom Vänern og deler av innsjøene i det indre av Dalsland og det sørvestre Värmland. Kanalen passerer over den kjente akvedukteni Håverud og er om sommeren et vel besøkt turistmål, særlig for dem som bringer med en kano eller kajakk.
Innsjøen Vänern er selv en del av kanalsystemet Göta kanal. Det betyr at sjøene i Dalslands kanal kan trafikkeres fra Kattegat ved Göteborg; fra Stockholms skjærgård, eller – hvis man har en mindre båt – fra en lang rekke båtramper i Sverige (f.eks. Töcksfors, Årjäng, Bengtsfors) eller til og med fra norsk side, i Store Le ved Otteid i Marker kommune.
Om sommeren avholdes en padlemaraton som delvis gjennomføres på innsjøer som er en del av kanalsystemet.
Fakta om Dalslands kanal:
· Bygget 1864 – 1868.
· 31 sluser på 17 slusestasjoner.
· Kanalsystemets lengde er 250 km hvorav ca. 12 km er gravd eller sprengt kanal.
· Strekker seg fra Köpmannebro ved Vänern via de dalslandskeinnsjøene Råvarpen, Laxsjön, Lelång inn i det sørvestre Värmland via Foxen, Töck og til slutt Östen.
https://no.wikipedia.org/wiki/Dalslands_kanal
https://www.vastsverige.com/mellerud/produkter/akvedukten-i-haverud/
Nå går turen hjemover "borte bra, men hjemme best."
Selv om Sverige kanskje ikke har de bratteste og mest spektakulære motorsykkelveiene, byr landet på nydelig landskap å utforske på to hjul.
Et av de stedene du absolutt bør besøke på veien, er Eds MC- og motormuseum. Beliggende en times kjøretur fra Halden, er dette museet en nostalgitripp for alle motorsykkelentusiaster og de som elsker gamle motorer og klassisk 98 oktan dinosaurolje.
På museet kan du beundre rundt 150 veteranmotorsykler, mopeder og båtmotorer fra ulike land. Utstillingen inkluderer også hundrevis av motorsager, båtmotorer som har seilt i de Dalslandske innsjøene, radioapparater og gamle symaskiner.
Utforsk mer om EDs MC museum www.mc-dalsland.se og www.vastsverige.com for å planlegge ditt besøk.
Etter å ha latt deg inspirere av historien og lidenskapen som utstråler fra disse gamle motorsykkelene, kan du fortsette reisen med minnene fra et flott opphold og drømmen om neste tur på to hjul.
Med en eksentrisk blanding av motorsykler, historie og lidenskap, vil Eds MC- og motormuseum definitivt legge til et spesielt preg på din motorsykkelreise gjennom Sverige. En tur hit vil være både lærerik og inspirerende, og du vil garantert få et dypere innblikk i en verden av motorer og tohjulinger.
Planlegg et besøk og la deg rive med av nostalgi og fascinerende historie.
Underveis på turen i Sverige ble nye turer lansert, så vinteren får brukes til å planlegge neste års utflukter. Høsten kommer fort nå, så vi får benytte de fine dagene til noe positivt.
Friheten på to hjul er ubeskrivelig befriende, det blir god tid til å filosofere over mange av livets mysterier.