Å eg veit meg eit land

 

Aa eg veit meg eit land
langt der uppe mot nord
med ei lysande strand
millom høgfjell og fjord.
Der eg gjerne er gjest
der mitt hjarta er fest
med dei finaste, finaste band.
Å eg minnest, eg minnest
so vel dette land!

 

Teksten ble skrevet av Elias Blix og publisert første gang 13.August 1896

 

Muligens en pompøs innledning på en reise til toppen av vårt fagre Norge.

Du skal få bli med på reisen til der halvparten av mitt DNA er fra.


Turen starter Fredag 14.6.24


Følg med på oppdateringer og Instagram(trykk på ikonet i bunnen av siden)..........

Dag 1 Grimstad - Sveg 670km


Denne turen har vært på «to do» lista mer enn en gang.

 

Nå er vi endelig av sted etter flere års utsettelse.

 

 

Med på turen er mine to reiseglade kamerater Bjørn Kåre Hasle (Harley Road King) og Finn Rasmussen (Harley Softail)

Gruppa defineres som «Tres Mopeds y uno màs»


Vi vil ha behagelige dagsetapper slik at vi kan ha tid til å ha gode pauser underveis.

Jeg vet at noen gasser i vei og syns det er stas med 1000 km om dagen, det er ikke noe for oss ungdommelige 60 åringer.

Noen dager med transportetapper må påregnes for å komme nordover. Dagene er lyse og lange så det er ikke noe stress for å rekke frem før det blir mørkt.

 

Avgang fra Grimstad kl 0630, vi satser på å unngå forsinkelser gjennom Østlandet. Dermed valgte vi å kjøre via Horten-Moss.

Grimstad til Elverum foregår på hovedveier selv om det er mange svingete veier utenom hovedfartsveiene. Det får bli en annen tur.

En kort stopp for hver 90 min med innlagt knebøy må til🏋️‍♀️😁

Været kan vi gjøre lite med, men værgudene spillet på samme lag og det ble med noen lette sommerbyger.

 

Sveg:

Sveg med sine 2600 innbyggere er det største tettstedet i Härjedalen i Sverige. Her har de hatt kirke siden middelalderen, og i 1270 er stedet nevnt som en viktig ting- og samlingsplass

Sveg er kjent for å være stedet der forfatter Henning Mankell er vokst opp.

Mange av hans bøker handler om Sveg, og det anbefales å ta turen innom turistkontoret og be om brosjyren «I Henning Mankells Sveg» og følge den beskrevne ruten til fots gjennom byen.

 

Det er en stor treskulptur av en bjørn i Sveg, likheten kan nok diskuteres.

 

https://no.tripadvisor.com/Tourism-g1749065-Sveg_Jamtland_County_Jamtland_and_Harjedalen-Vacations.html

 

https://reisemegleren.net/tag/sveg/


Dag 2 Sveg - Skellfteå. 630km


Mye skog og fine veier fra Sveg før vi kom til kysten ved Sundsvall. tidlig på morgenen i disse øde strekningene er det bare å holde fokus på dyr som kan komme over veien. Og jammen kom det både rådyr og elgku med tvillingkalver, nå gikk det veldig bra.

Dagens etappe var ren transport over lange skogstrekninger, er du interresert i å studere furuskog er dette rette plassen😃


Skellefteå tettsted har 36 400 innbyggere (2020). Skellefteå er en industriby med smelteverk, treforedlingsindustri, mekaniske verksteder og produksjon av batterier, datautstyr, elektronikk og industrigummi.

Skellefteå fikk byrettigheter i 1845, og vokste raskt etter utbyggingen av malmfeltene i Boliden fra 1920-årene.

Det er flere gruver som utvinner kobber, sink, bly, gull og sølv.

Stiftsgården er et flott vandrerhjem  med historiske røtter, som ligger vakkert til.

 Et flott sted å slappe av og lade opp etter dagens lange etappe. Med sine komfortable rom og vakre omgivelser er det en perfekt avslutning på dagen. Her nytes en god natts søvn før vi fortsetter reisen videre i morgen.

https://stiftsgarden.se/vandrarhem/

https://snl.no/Skellefteå

https://www.visitskelleftea.se/sv/

Dag 3 Skellefteå - Sodankylä 530km 


Vi våkner til strålende solskinn og gleder oss til veien videre nordover.


Tervola- vi tar en pause ved Tervola gml kirke for å se etter mine forfedre på min mors side. «Tres Mopeds y uno más» gjør en innsats på leting etter slektninger på den gamle kirkegården. 

Traff to lokale som ordnet på kirkegården, de ble veldig interessert når jeg tok kontakt og forklarte hva vi holdt på med. De hjalp til med å lete etter slekta mi, nå viser det seg at de eldstste gravstedene har jernkors med inskripsjon, og de var det ikke mange av her. Så i mitt søken etter tidligere slekters gang fant jeg desverre ikke noe denne gang.


Rovaniemi -Polarsirkelen  passeres i steikende solskinn og 24 graderes varme, det kommer vel aldri til å oppleves igjen. Det blir en stopp for å treffe julenissen eller nissemor. Mr.Elf blir helt i ekstase og føler seg hjemme her og blir gjerne værende😆.

Rovaniemi er kjent over hele verden som den offisielle hjembyen til Santa Claus. Dette er en svær turistattraksjon, er nissen egentlig fra Norge? Uansett har vi Kpt Sabeltann i Kjuttaviga🏴‍☠️😁

Julenissens kontor får hvert år ca 700000 brev. Må bli gysla sår på tunga han derre nissen når alle frimerkene skal sleikes?? Vi skriver brev til julenissen og kanskje får vi svar til Jul😁🎅🧑‍🎄

 

 Sodankylä – hvem har hørt om dette stedet og hva skjer her? Her finner du en av Finlands eldste trekirker fra 1689. Etter hva jeg har funnet ut er det slekt her også.

Stedet har ca 8000 innbyggere og er kjent for sin Midnight Sun Film Festival, årets festival avsluttes når vi ankommer og de siste ustø festivalgjengerne snorker i sine telt😄

Her overnatter vi i fin hytte med god plass.


Piitsi pub like over gata er plassen for å sjekke om Finn har lært seg hvordan bestilling foretas på lokalspråket.

https://www.visitsodankyla.fi/en/museums-and-attractions/sodankyla-old-church/

 

Nilimella Beach, The Old Church, The Old Saami Marketplace, and Piitsi pub.

https://arctictraveltips.com/places-to-visit-in-finnish-lapland/

Dag 4 Sodankylä - Komagvær 520km


Etter en god natts søvn starter dagen med litt yr i lufta, men pyttsan vi er da på tur.


Vi kjører forbi Inari og tar av på riksvei 971 til Neiden. I det vi passerer Inari  stopper vi for å kjøpe Finsk kvalitetskniv fra Mattiini. Nå er det er ca 350km fra Sodankylä til Neiden.

Ivalo har en stor fiskeutstyrsbutikk og der måtte vi gjøre et stopp for innkjøp av diverse utstyr slik at det muligens kan bli fersk fisk på turen😁

Inari sjøen er velkjent for alle med sans for de gode historiene om Pekka og Toyvonene.

Turen langs Inari sjøen slynger seg fint i landskapet, men bjørkeskogen er tett inntil veien, så her må en være obs for dyr og muligens en og annen Pekka.

Neste stopp er Neiden fjellstue som har middag til sultne veifarende. Nydelig reinsdyrkarbonade med tilbehør.

Nå er det ca 180km til hytta i Komagvær. Det er lange avstander her nord og vi må innom Varangerbotn og stopper i Vadsø for å handle litt mat.

På hytta vil vi bli i 3 netter, alt for lite om du skal se deg om og ta turer på fjellet.

Finn som er over gjennomsnitt fiske interessert lover oss middagsmat fra havet, vi får nå se hva det blir til🎣🐟😁. Bjørn Kåre og meg vil ta en god tur innover fjellet, skal bli godt med en god trimøkt🏃‍♂️‍➡️🏃‍♂️‍➡️.


https://www.marttiini.fi/epages/MarttiiniShop.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/MarttiiniShop/Categories/Marttiinin_tarina/Tarinat/Historia


https://neidenfjellstue.no/


Dag 5 Nordover litt rundtomkring  170km


Det blir ikke mange km  i dag men desto mere å se og oppleve.


Kiberg

Mor er født og oppvokst i Kiberg, så da er kan jeg vel regnes for 50% Kibergsværing?

Det er mye krigshistorie i denne landsdelen.

Det er lett å bli litt emosjonell når du sitter på sykkelen og har tid til å filosofere om slektskap og hva de som var her under Tysk okkupasjon måtte gjennomgå.

Her kan du lese mere fra Store Norske leksikon: https://snl.no/frigjøringen_av_Øst-Finnmark_under_andre_verdenskrig

Kiberg kalles også Lille Moskva pga sin tilknytning til Russland. Det var her de fleste Partisanene kom fra og deltok i frigjøringen av Finnmark sammen med Russerne høsten 1944.

«Partisanmuseet i Kiberg forteller en dramatisk historie om de som dro fra Øst-Finnmark til Sovjetunionen under krigen. De fikk opplæring i krigføring bak fronten, og kom tilbake for å rapportere om tyske troppeforflytninger. Mange døde, og de overlevende ble møtt med mistenksomhet under den kalde krigen.» Partisanmuseet i Kiberg  er et besøk verdig.

Her kan du se mere om Kiberg og Partisanene: https://no.wikipedia.org/wiki/Kiberg


https://nordnorge.com/artikkel/partisanmuset-i-kiberg-forteller-en-ukjent-krigshistorie/

 

 

Domen – på vei over fjellet til Vardø svinger vi innom Kibergsnes. Her hadde Tyskerne et svært festningsanlegg. Fyret nedenfor regnes som Norges østligste punkt med fantastisk utsikt.


Vardø - Vardø er i Øst-Europa

«Lengst nordøst i kongeriket, like langt øst som St. Petersburg, Istanbul og Alexandria, ligger Vardø. Dermed skulle byen egentlig hatt østeuropeisk tid, en time før resten av landet. Når vi har sommertid, er jo teoretisk midnattstidspunktet klokka ett. Akkurat når sola er på det laveste, vil imidlertid variere med lengdegraden. Ytterst på Helgeland kan tidspunktet være kvart over ett om natta, mens Vardø har geografisk midnatt mellom klokka 23:51 (15. mai) og 00:02 (27. juli). Det betyr at du ikke trenger å være oppe så lenge for å se midnattssola i Vardø.  https://nordnorge.com/artikkel/vardo-far-midnattssola-for-oss-andre


Vardøhus festning

"Vardøhus festning ble bygd 1734-38 av 40 soldater fra Bergen. Den stjerneformede skansen ble bygd i henhold til 1700-tallets festningskunst, med lave voller som skulle stå imot kanonkuler. Inne i festningsanlegget ligger det en samling historiske trehus fra 1700- og tidlig 1800-tall."

Dagens festning er den tredje

«Allerede i 1307 ble den første festningen bygd på Vardøya av Håkon V Magnusson for å sikre norsk herredømme her lengst i nordøst. I middelalderen hadde både Sverige og republikken Novgorod interesser ved Barentshavet, så det var viktig å markere norsk suverenitet. En ny festning ble anlagt en gang på fjortenhundretallet. På 1600-tallet var denne festningen utgangspunkt for de tallrike hekseprosessene i Vardø, og de påståtte heksene satt arrestert på denne festningen.» ref link:

https://nordnorge.com/artikkel/vardohus-festning-vokter-norges-ende

 

 

 Hekseprosess 

«Heksemonumentet i Vardø tar oss tilbake til en grufull periode i europeisk historie, og inn i menneskesinnets mørkeste avgrunn. Steilneset minnested handler om hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet. 

Steilneset minnested, ofte kalt Heksemonumentet, er til minne om 91 mennesker som ble brent som hekser i perioden 1600 til 1692 i Vardø. Minnestedet består av en minnehall tegnet av den sveitsiske arkitekten Peter Zumthor, samt et flammehus med en skulptur av den fransk-amerikanske kunstneren Louise Bourgeois.»

https://nordnorge.com/artikkel/heksemonumentet-i-vardo-er-til-minne-om-91-ofre-for-hekseprosessene/  

 

Hamningberg 

«Hamningberg ligger helt i nordøst i Norge, ut mot Barentshavet, en knapp time å kjøre fra Vardø. Det spesielle ved Hamningberg er at dette fiskeværet ikke ble ødelagt under nedbrenninga av Finnmark i 1944-45. Tyskerne i området hørte rykter om at russerne var like i nærheten, og flyktet før de rakk å ødelegge været. Det sies at de stakk fra kokende matgryter. Dermed er dette et av få steder i Finnmark hvor du kan se gamle hus og tradisjonell kystkultur.» Ref link

https://nordnorge.com/artikkel/hamningberg-overlevde-krigen-og-tapte-freden/

Dag 6 Komagvær 80km


Dagen er brukt til vedlikeholdslading av kropp og sjel. Vi hadde en fin spasertur langs sjøen og innover fjellet og en liten handletur innover til Vadsø og familiebesøk i Golnes. Her fikk vi med oss multer til kveldsmaten, for å si det slik så ble alt spist opp😁. Et heftig uvær drar forbi i kveld/natt, blir bra igjen i morgen.

Deilig og sitte inne på hytta og se utover opprørt hav.


Komagværstranda naturreservat er et naturreservat helt sørøst i Vardø kommune. Naturreservatet omfatter sandbukta mellom Komagelva i nord og Kommagnes i sør, med omkringliggende landområder, om lag seks kilometer nord for Skallelv. Det har et totalt areal på 6 485 dekar, hvorav rundt tusen dekar utgjør sjø- eller ferskvann og 429 utgjør myr.





Dag 7 Komagvær - Olderfjord 380km


Dagen har vært fantastisk kjøremessig, noe grått og regnfull.  Men etter 2600km måtte vi ha på regntøy, ikke dårlig det når en tar avstanden og lengdegradene som er tilbakelagt i betraktning.

Første stopp i dag er Ekkerøy, her ble det alt for lite tid til å se oss om og gå ut til fuglefjellet. jeg husker når vi var her i barndommen og badet i fra den flotte sandstranda. Bading i dag er ikke på programmet😆

Ekkerøy er et særpreget fiskevær i Varanger, lengst nordøst i kongeriket. For hundre år siden var innbyggertallet opp mot 300, mens antallet i dag ligger på under 30. Om sommeren vender noe av den gamle travelheten tilbake, da kommer nemlig utflyttede ekkerøyværinger tilbake og bor i de gamle husene. Vadsøværingene drar gjerne til Ekkerøy for å bade og sole seg når Øst-Finnmark koser seg i tropetemperaturer under et russisk høytrykk.» ref link

«Kjeldsenbruket var den gamle hjørnesteinsbedriften i fiskeværet, her har det vært både rekefabrikk og fiskemottak etter svingningene i fiskeriene. Den eldste delen stammer fra 1911, og overlevde altså krigen som et av svært få fiskeindustrianlegg, og under krigen ble den skjøtt på med en tyskerbrakke. Virksomheten ble nedlagt i 1969, og i dag er anlegget restaurert og viser dette stykket fiskeindustrihistorie. Om sommeren er det omvisninger på anlegget, og så er det kaffe inne i den gamle krambua. Været nevnes første gang i 1567, og har vært preget av norsk språk og kultur i et område med sterke sjøsamiske og finske røtter.» ref link

https://nordnorge.com/artikkel/ekkeroy-er-et-kystsamfunn-ved-ishavet/

 

Strekningen fra Tana over Ifjordfjellet via Porsanger er som skapt mot motorsykkel. Denne strekningen vil jeg vel si er noe av det beste jeg har kjørt, selv om deler av strekningen har ujevn asfalt-kvalitet. Her kjører  vi gjerne flere ganger😎

Ifjordfjellet er et fjell i Deatnu/Tana og Lebesby kommuner . Fjellet ligger 370 meter over havet.

Fylkesvei 98 går over fjellet fra Ifjordi Lebesby til bygda Smalfjord i Deatny/Tana. Fjellovergangen er svært værhard. Veien sto ferdig i 1937 som sommervei. Etter stadige utbedringer var ny vei med høyfjellsstandard som holdes åpen hele året (også uten nattestengning om vinteren), ferdig i 2016" ref Norske leksikon)


Tana bru -

Brua erstatter en tidligere hengebru fra 1940-årene. Byggingen av nye Tana bru startet i januar 2016 og den ble åpnet for trafikk 15. september 2020.

Den nye Tana bru har et brutårn med en høyde på 95 meter. Den er utstyrt med 11 000 digitalt styrte lys som kan brukes til å dekorere brua.

Gamle Tana bru var en hengebru som ble opprinnelig bygd av den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig. I et forsøk på å hindre russernes fremrykning ble brua sprengt natt til 6. november 1944, like før den var ferdig. Den ble gjenreist og åpnet i 1948. Brua ble revet i 2021.


I Olderfjord leier vi liksågodt et helt hus og har det som grever og baroner. Kaptein Hasle steiker omelett og vi blir gode og mette👨‍🍳 

Olderfjord er ei bygd i Porsanger kommune i. Bygda ligger ved bunnen av den 7,5 kilometer lange Olderfjorden. E6 går langs sørsiden av fjorden, mens E69 går nordover fra Olderfjord til Nordkapp.



Dag 8 Olderfjord - Nordkapp - Alta 370km


Dagen starter med 14 varmegrader, helomvending fra i går. Vi starter tidlig på veien mot Nordkapp, strategien er å slippe å ligge i kø med alle "pesjonistkontainerene" (bobil). Det lykkes vi  godt med. Turen innover mot Honningsvåg er som et eventyr i lys og fargespill, solskinn og helt flat sjø. Fargenyansene i blått kan ikke beskrives men må oppleves. Etter Honningsvåg begynte det å trekke opp med havtåke, den er absolutt ikke varm. Oppe på Nordkapp platået bruker vi ikke særlig lang tid, plutselig sprekker tåka opp og vi får se noe av det vakre naturen har å by på. Veien fra Olderfjord til Nordkapp er som skapt for motorsykkel. På returen møtte vi alle "pensjonistkontainerene" på vei oppover. Mange sjåfører av disse kjøretøyene burde ikke vært på veien, bruk av speil synes å være fraværende. Du ser fort hvem som har erfaring og som bruker speil, de slipper deg raskt forbi. Vel, nok om den problematikken. Anbefaler deg å ta turen på to hjul😎.

Vel nede i Olderfjord stopper vi for å spise lunsj på "busskafeen"  Russenes kro, veldig god reinsdyrskav👍.

Turen mot Alta var ikke så vanskelig å bestemme, når GPS foreslår "raskeste vei", sier det seg selv når det ikke er så mange veier å velge mellom😁.

Veien fra Skaidi til Alta er en flott behagelig tur over fjellet.


"Nordkapp, på over 71 grader nord og rundt 2000 kilometer fra Nordpolen, befinner seg ved enden av den europeiske landmassen, på Magerøya. Selve platået stiger 307 meter nesten rett opp fra Nordishavet, men er flatt på toppen. Litt nede i bergskrenten ligger klippeformasjonen Nordkapphornet, som er et gammelt samisk offersted. Fra platået ser man til venstre over til Knivskjellodden, som faktisk er enda en god kilometer lenger nord. Nordkapp er med andre ord egentlig nest nordligst, men tradisjonelt snakker vi om Nordkapp som Europas nordlige utpost". Ref link

https://nordnorge.com/artikkel/nordkapp-er-verdens-ende/


Alta nevnes for første gang i skriftlige kilder i 1520, og er på det tidspunktet etter alt å dømme et distrikt bebodd av et par hundre sjøsamer som levde av jakt, fiske og husdyrhold. Området var felles skattland for Danmark-Norge, Sverige og Russland. Mot slutten av 1500-tallet var det stadige konflikter mellom Sverige og Danmark om retten til å beskatte laksefisket i Altaelva og i 1611 anla danskekongen en festning på Årøya for å holde svenskene unna. Først ved freden i Knærød(1613) ble det slått fast at Alta og de andre fjordstrøkene nordpå tilhørte Danmark-Norge. På denne tiden hadde de første nordmennene begynt å bosette seg inne i  Altafjorden, særlig på vestsiden av fjorden og på Årøya.


Dag 9 Alta-Tromsø 290km


I dag ankom vi "Nordens Paris" Tromsø i flott vær og god temperatur. Veien fra fra Alta kan absolutt anbefales, i tillegg er det to små fergeturer😁.

Lyngsalpene og den storslagne naturen kan ta pusten fra hvem som helst, det er bare å nyte strekningen.

Nå har gjengen blitt til 4, Tor Kleivene kom opp fra Grimstad og vi skal kjøre sammen resten av turen.

Det er vel ikke annet å si en at nå gleder vi oss til en tur ut i Tromsø. Byen leverer på alle vis, midnattssola skinner på fjell og folk, rett og slett umulig å få lagt seg😎

Byen syder over av mennesker, vi forstår ganske snart at det arrangeres Midnight Sun Marathon https://msm.no/en/ kanskje det hadde vært noe neste år? Vi får nå se😁


Tromsø er en kommune i Troms fylke som omfatter Tromsøya, Kvaløya og søndre del av de to store øyene Ringvassøya og Rebbenesøya med småøyene utenfor, blant annet Sandøya, Vengsøya, Sessøya, Tussøya, Hillesøya og Store Sommarøya. På fastlandet omfatter Tromsø nordøstre del av Malangshalvøya, vest for Balsfjorden munning, det meste av halvøya mellom Balsfjorden og Ullsfjorden/Sørfjorden, samt Lyngsalpan på østsiden av Ullsfjorden, sør for dennes østgående arm, Kjosen.

https://snl.no/Troms%C3%B8


Dag 10 Tromsø - Bjerkvik 222km



Dagens etappe går til Bjerkvik i strålende vær med tidvis 25 varmegrader. Naturen er fantastisk med grønne enger og snø på fjelltoppene, havet ligge blikk stille. Lokalbefolkningen vet å utnytte finværet, det var folk på tur ut overalt.

Vanskelig å trekke frem en høydare, noen av bildene viser hvor flott det er og hvor heldige vi er som kan ta del i dette på to hjul.

På vei nedover passerer vi Bardufoss og Rusta leir hvor jeg var i militæret. Vi stoppet innom for å se om skilderhuset fortsatt stod der, huske meng en kald vakt i den porten. Neida, nå er det moderne vaktbu  med oppvarming og automatiske bommer. Fikk ikke tatt bilder her da det ikke er tillatt, hadde en hyggelig prat den unge mannen i porten, artig likevel å se plassen etter så mange år.

" Bardufoss-regionen er lokalisert i midt-Troms, midt mellom Narvik i sør og Tromsø i nord. Regionen strekker seg fra fjell og daler i øst, til fjorder og kystlandskap i vest. Regionens høyeste fjell heter Njunis (1717 m o.h.) og ligger i Målselv kommune. Regionen omslutter én by, Finnsnes, men flere tettsteder, som Bardufoss, Setermoen, Moen og Sørreisa. Du finner tre nasjonalparker i Bardufoss-regionen: Ånderdalen nasjonalpark, Øvre Dividal nasjonalpark og Rohkunborri nasjonalpark. Midt i Bardufoss-regionen ligger Bardufoss Lufthavn som har daglige avganger fra Gardermoen. Herfra kommer man seg rundt i regionen med buss eller bil"

https://visitbardufoss.no/om-bardufoss-regionen/


Bjerkvik ligger innerst i Herjangsfjorden (Herjangen), en nordgående arm av Ofotfjorden. Bjerkvik ligger ca. 15 km nord for Narvik sentrum. Umiddelbart sør for tettstedet munner Elvegårdselva ut. Elva kommer fra Hartvikvatnet (77 moh.), som høyere oppe heter Vassdalselva, se Vassdalen. E 10 (Kong Olavs vei, tidligere kalt Lofotveien) tar i Bjerkvik av mot vest fra E 6.

Bjerkvik kirke, som er en langkirke i mur fra 1955, er tegnet av Arnstein Arneberg og utsmykket av Axel Revold. Bjerkvik har betydelige militære installasjoner, verksteder og lagre.

I mai 1940 stod harde kamper mellom tyske og allierte styrker ved Bjerkvik. Her fant den første allierte landgang sted under andre verdenskrig, og tre firedeler av bebyggelsen ble rasert under gjenerobringen. I Bjerkvik er reist minnestøtter over falne allierte soldater og sivile ofre.

https://snl.no/Bjerkvik

 


Dag 11 og 12 Bjerkvik - Svolvær - Stamsund 270km 


Oppsummering av dag 11 og 12.

Vi leier plass i Svolvær for 2 dager. Værmessig oppsummert: «Han Tykje e laus».

Disse to dager er ikke hva vi håpet på værmessig, men så har vi opplevd regn og kuling i Lofoten. Naturen er mangfoldig. Vær er dramatisk og jeg skjønner hvorfor fjellene er store og forrevne her ute i havgapet. I et lite veikryss måtte jeg stoppe for å se om det var klar bane, i det jeg tok opp beinet for å kjører kom det et vanvittig vindkast slik at jeg rett og slett blåste over ende. Ingen skade på mann eller motorsykkel, velte bøylene tok av for møtet med asfalten. Gimsøystraumen bru var det så kraftig vind at vi måtte ligge kraftig på vinden, det var noen syklister på vei over, ikke vet jeg hvordan de kom over i den vinden.

I Stamsund bor det en arbeidskompis til Bjørn Kåre, han inviterte oss på lunsj og vi måtte love å være sultne når vi ankom.

Og gjett om lunsjen var av beste slag, fiskesuppe med lokale råvarer og is multer med is til dessert. Vi kommer gjerne igjen på en slik lunsj👨‍🍳😁.

Det har blitt noen gåturer i Svolvær selv om været ikke er det beste, han med minst like lite pels på topplokket som meg kom på den geniale ideen at en frisør er  tingen😳 frisørdamen var veldig flink til å klippe kort i nakken og langt ved ørene😄.


«Det finnes ingenting halvveis med Lofoten. Lofoten er ikke enten eller, men både og. Fjell og hav. Distrikt og metropol, både næring og rekreasjon. Lokalsamfunn, heimplass og turistmagnet. I dette ligger Lofotens særegne magi»


https://visitlofoten.com

Dag 13 Svolvær -Lødingen-Bodø  340km


Værmessig er dagen i dag  sterk kontrast fra gårsdagens kuling og regn. Vi har hatt flott vær hele veien fra  Svolvær til Bodø. Trafikkmessig er det helt perfekt å reise på denne tiden, relativt lite bobiler(pensjonistkontainere) der vi kjører.

På ferga fra Lødingen til Bogenes var vi de eneste på motorsykkel. Fint med en pause på fergetur med kaffe og svele😁

Hamsund - På veien nedover Hamarøy stoppet vi innom Hamsundsenteret ved Presteidstaumen. Må vel si at bygningen virker noe merkelig arkitektonisk i utforming og plassering. Jeg overlater den faglige begrunnelsen til andre.

https://hamsunsenteret.no/no/velkommen

Turen nedover til Fauske har mange tuneller som er smale, nytt for meg er at trailersjåførene stadig blinker med lysene for å signalisere til likesinnede at de er på veien slik de kan gi hverandre plass. Landskapet er flott å kjøre i med sine høye fjell og vann.  

Vel fremme i Bodø er det Luftfartsmuseet som skal besøkes. Det er verdt et besøk, utrolig flott samling av fly og historie samlet på en plass.

Syklene  var nå utrolig møkkete siden sist vask i Alta, godt å få vekk møkka slik at fargen og skiltet kommer til syne😆. 


Bodø -

Bodø & Salten er den ultimate kombinasjonen av kultur og natur. Her finner du en av Norges raskest voksende by, Bodø, Europeisk kulturhovedstad i 2024, lokalisert midt mellom storslåtte naturperler i regionen rundt. 

Opplev verdens sterkeste malstrøm – Saltstraumen, Europas mest tilgjengelige isbre, Svartisen, nordlys, midnattssol, og berømte nasjonalparker. I Bodø og Salten får du oppleve spektakulær natur uten å gå i kø.

https://visitbodo.com/

   

Dag 14 Bodø- Kystriksveien(RV 17)-Øresvik  220km


For en dag...... sitter på verandaen til hytta på Polarcamp i Øresvik like ved Polarsirkelen. En liten klunk i glasset, havet er helt blikk stille og sola vil ikke forsvinne i natt. En hvilken som helst poet vil bli matt over hvor flott det er på Helgelandskysten denne kvelden. Stillheten blir bare avbrutt av glade fugleskrik, det er som naturen vil vise seg frem på sitt aller beste og si at vi ikke må forstyrre den i fremtiden.

De andre i reisefølget har reist ned på brygga for å se på når Finn skal dra opp fisk fra havet😁.

Kystriksveien må bare oppleves på to hjul i dette finværet, hverken tekst eller bilder vil yte den fulle sannhet om vårt fagre fedreland🇳🇴

Fergeturene gir et fint avbrekk i alle svingene og du får se landskapet fra sjøsiden. Veien slynger seg fint i landskapet rundt den ene fjordarmen etter den andre, vil liksom ikke ta slutt.

Bildene fra dagens etappe vil forhåpentligvis gi deg et lite inntrykk, solskinn og 24 varmegrader gjennom hele dagen.

Nå er det bare å nyte stillheten mens vi venter på midnattssola.

Vertskapet på Polarcamp er helt fantastisk, kan anbefales på det varmeste. Ferske reker fra dagens fangst og instruksjon i rekepilling fra sjefen sjøl. Sørlendinger som trodde vi kunne dette tok grundig feil, her må det øves🙂 

https://polarcamp.no/





Dag 15 Polarcamp Øresvik - Namsos.  380km


I natt var det mest umulig å få lagt seg nå sola gir et fantastisk fargespill i midnattssola.

Var oppe kl 0400 for et nødvendig ærend, tropenatt og solskinn. Utrolig å oppleve dette som en siste natt på denne turen ved polarsirkelen.

Frokost på verandaen i steikende sol, 24 grader som gir en aning om hva turen nedover mot Tjøtta vil gi oss. Ved Alstahaug viste tempen 29 varme☀️.

På fergeturene fra Tjøtta – Forhaug begynte det å skye på. Når vi ankom Andalsvågen fergekai begynte det å dryppe, eller rettere sagt det kom et skybrudd så regntøyet kom på, det forfulgte oss mer eller mindre ned til høylandet. Regnvær kan vi dessverre ikke gjøre noe med.

En fantastisk tur med 4 fergeturer der du kan sitte på dekk og se det flotte landskapet. Vi har vært skikkelig kulturelle i dag og støttet fergenæringen og lokalbutikkene.

Dagens strekning bør vies lengre tid ved en senere anledning.


https://www.visitnorway.no/reisemal/nord-norge/kystriksveien/


Dag 16 Namsos - Vinstra 474 km


Dagen startet med regn fra Namsos til Trondheim, det hadde sluttet med å regne «lite». Det er bare å ta det med ro nedover.

Like syd for Trondheim stoppet vi for litt mat og pause slik at været skulle bli bra.

Sandmoen veikro kan anbefale for en stopp og mat. Etter Trondheim ble det oppholdsvær og tørre veier. Flere av oss fant vel ut at noe av kjøreutstyret er modent for utskiftning, hva som velges får vi komme tilbake til.

https://www.sandmoenkro.no


Ikke tid til så mang stopp i dag utenom de nødvendige, bortsett fra at Hasle endelig fikk kjøpt seg et lite reinsdyrskinn på vei mot Hjerkinn etter drøye 5000 kjørte km😁

Turen over fjellet til Dombås viser hvor mektig flott det er, det fikk meg til å tenke på alle forskjellene i naturlandskapet vi har opplevd på turen fra Finnmark og nedover . Strekningen fra Dombås nedover til Vinstra er det bare nyte veien og det åpne fjell landskapet.

I Vinstra stopper vi for overnatting på Sødorp Gjestgivergård, God mat og trivelig betjening.

 https://sodorp-gjestegard.no


Dag 17 Vinstra - Grimstad 540km


Så er det siste etappe av denne fantastiske turen gjennom alt hva vårt fedreland har å by på. Været er flott og Gudbrandsdalen viser seg fra sin fineste side. Nedover dalen mot Gjøvik er det tid for refleksjoner.

«Gudbrandsdalen skal ha fått sitt navn etter Dale-Gudbrand, som var bosatt her på Hundorp i Sør-Fron. Her er dalen bred, med flere store gårder».

https://snl.no/Gudbrandsdalen

Vi stopper ved Ringebu Stavkirke for å få en god dose kultur, kuturvernminneavdelingens patriarker må nok en gang inspisere at de geistlige vedlikeholder arven på et forsvarlig vis😁


"Stavkirken ble bygget omkring år 1220 og fram til reformasjonen i 1536 sto kirken omtrent uendret. I 1630 ble kirken ombygd av byggmester Werner Olsen, og fikk året etter det karakteristiske røde tårnet.

Stavkirkene er det sterke symbol på vår nasjonale kulturarv og blir sammen med vikingskipene regnet som Norges viktigste bidrag til verdenskulturarven. Ringebu stavkirke er som rom og sted, et bindeledd mellom den universelle kirken og den lokale kirken, mellom Norge og det kristne Europa. Stavkirken er soknets hovedkirke, og er fortsatt i daglig bruk".

https://ringebustavkirke.no/historie-om-stavkirken/

Det må gå noen dager til å fordøye alle inntrykkene fra våre landsdeler og ikke minst hvordan landskapet endres fra sted til sted.

Alle de hyggelige menneskene vi har truffet, alle de små stedene med 3-4 huser der det kanskje bare bor noen i ett av husene. Hva lever de av og hva gjør de i de lange vintermånedene? En tur til tannlegen eller andre nødvendige gjøremål må planlegges, lange avstander og lange reiseveier. Hjemme er vi godt vant og vil ha alt innen en kort biltur, vi tar det som en selvfølge. Jeg skal ikke blande inn politikk, men vi må ha et bærekraftig Distrikts-Norge slik at alle kan trives der de aller helst vil bo og leve.


Jeg vil anbefale at om du som lar deg friste til en slik tur: sett i gang med planlegging og gjennomfør. Du vil garantert ikke angre, opplevelsene står i kø.

Om jeg vil tenke på en slik tur en annen gang? Absolutt, men jeg vil bruke lengre tid slik at jeg kan bli flere dager på noen av stedene.


Antall km: 6240. Antall liter drivstoff: 320. Ingen trafikale uhell med personer eller kjøretøy. Totalt sett veldig mye fin oppførsel i trafikken.

En oppfordring til alle med "pensjonistkontainere" og campingvogner langs veien: bruk speilene og gi oss på to hjul  anledning til å komme forbi.

Spesielt bør dette opplyses om ved grenseoverganger, mange utlendinger kjører godt under fartsgrensene og er livredd for den kvite stripa på høyre side av kjøretøyet.


Nye turer planlegges, så følg med på hjemmesiden.

Takker gjengen for det gode reisefølge, og dere som har fulgt oss på bloggen😃